Дослідження міграції синтетичних речовин із пакувальних матеріалів у харчові продукти і воду: соціальний та управлінський аспекти

Автор(и)

  • Галина Миколаївна Тарасюк Державний університет «Житомирська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0001-5112-102X
  • Андрій Олегович Чагайда Державний університет «Житомирська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-1826-9545
  • Олександр Іванович Прилипко Державний університет «Житомирська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-0783-1942

DOI:

https://doi.org/10.26642/ema-2024-2(108)-57-64

Ключові слова:

здоров’я людини, пластик, споживання, споживач, харчування

Анотація

Розвиток технологій і зростання рівня та якості життя людей внесли свої корективи у використання різних матеріалів для виробництва та пакування продукції та виробів. Одним з таких дійсно корисних винаходів людства, який значно спростив наш побут та сприяв розвитку технологій, стала розробка та впровадження у широкий вжиток різноманітних полімерів / пластмас та інших синтетичних речовин. Але, є і негативний вплив таких нововведень, зокрема на організм людини та навколишнє середовище. В статті проведено аналіз та доведено негативний вплив синтетичних речовин через міграцію із пакувальних матеріалів в харчові продукти і воду або через побутове користування виробами із їх вмістом на організм людини. Окрім того, для дослідження було проведено опитування української молоді щодо їх ставлення до використання пластикової упаковки. Участь в анкетуванні взяли 127 респондентів студентського віку (18…23 роки; 47,2 % – чоловіки, 52,8 % – жінки). Респонденти при відповіді на запитання використовували 10-ти бальну шкалу, де 1 означало однозначне бажання перейти від одноразового до багаторазового використання упаковки до появи ознак її зносу, а 10 – абсолютне несприйняття ідеї повторного використання пластикової упаковки. До ідеї стосовно повторного використання пластикової упаковки для ягід у супермаркетах (здавати використану упаковку для повторного фасування в неї) 60,7 % респондентів в цілому поставилися прихильно. Стосовно повторного використання пластикової упаковки для готових страв респонденти висловили велику кількість аргументів, що перешкоджають ефективному впровадженню такої ініціативи. Усі заперечення розбито на три великі групи: занепокоєння щодо мікробіологічної безпечності повторного використання тари; недовіра до значних екологічних переваг таких заходів; неможливість спонтанних покупок через необхідність приходити в магазин зі своєю упаковкою. Під час розробки та реалізації можливих рішень щодо кризи, пов’язаної із забрудненням пластиком та синтетичними матеріалами загалом, зроблено висновок, що прозорість є ключем до успіху. На кожному етапі життєвого циклу пластику, синтетичних матеріалів та інших шкідливих складових, які використовуються у виробництві, рішення мають прийматися із дотриманням прав людини на здоров’я та здорове довкілля.

Посилання

Hoyt, C.L., Burnette, J.L. and Auster-Gussman, L. (2014), «”Obesity is a disease”: examining the self-regulatory impact of this public-health message», Psychological science, Vol. 25 (4), pp. 997–1002, doi: 10.1177/0956797613516981.

Department for Environment, Food and Rural Affairs (2001), The National Food Survey 2000: Annual Report on Food Expenditure, Consumption and Nutrient Intakes, Her Majesty’s Stationary Office, London.

Foster, R. and Lunn, J. (2007), «40th Anniversary Briefing Paper: Food availability and our changing diet», Nutrition Bulletin, Vol. 32 (3), рр. 187–249

Baillie-Hamilton, P.F. (2002), «Chemical toxins: a hypothesis to explain the global obesity epidemic», Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), Vol. 8 (2), рр. 185–192. doi: 10.1089/107555302317371479.

Millican, J.M. and Agarwal, S. (2021), «Plastic pollution: A material problem?», Macromolecules, Vol. 54 (10), рр. 4455–4469, doi: 10.1021/acs.macromol.0c02814.

Gustavo, J.U., Pereira, G.M. and Bond, A.J. et al. (2018), «Drivers, opportunities and barriers for a retailer in the pursuit of more sustainable packaging redesign», Journal of Cleaner Production, Vol. 187, рр. 18–28, doi: 10.1016/j.jclepro.2018.03.197.

Pongrácz, E. (2007), «The environmental impacts of packaging», Environmentally Conscious Materials and Chemicals Processing, in Kutz, M. (ed.), pp. 237–278, doi: 10.1002/9780470168219.ch9.

Barnes, D.K., Galgani, F., Thompson, R.C. and Barlaz, M. (2009), «Accumulation and fragmentation of plastic debris in global environments», Philosophical transactions of the Royal Society of London. Series B Biological sciences, Vol. 364 (1526), рр. 1985–1998, doi: 10.1098/rstb.2008.0205.

Geyer, R., Jambeck, J.R. and Law, K.L. (2017), «Production, use, and fate of all plastics ever made», Science advances, Vol. 3 (7), e1700782, doi: 10.1126/sciadv.1700782.

Andrady, A.L. (2015), Plastics and Environmental Sustainability, John Wiley & Sons.

De Hoe, G.X., Şucu, T. and Shaver, M.P. (2022), «Sustainability and polyesters: Beyond metals and monomers to function and fate», Accounts of Chemical Research, Vol. 55 (11), рр. 1514–1523, doi: 10.1021/acs.accounts.2c00134.

Plastics Europe (2022), «Plastics – the Facts 2022», [Online], аvailable at: https://plasticseurope.org/knowledge-hub/plastics-the-facts-2022/

Qian, N., Gao, X., Lang, X. et al. (2024), «Rapid single-particle chemical imaging of nanoplastics by SRS microscopy», Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, Vol. 121 (3), e2300582121, doi: 10.1073/pnas.2300582121.

Hernandez, L.M., Xu, E.G., Larsson, H.C.E. et al. (2019), «Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea», Environmental Science & Technology, Vol. 53 (21), рр. 12300–12310, doi: 10.1021/acs.est.9b02540.

Chahaida, A.O. and Tarasiuk, H.M. (2023), «Tendentsii zrostannia u navkolyshnomu seredovyshchi mikroplastyku ta yoho vplyv na spozhyvachiv posluh industrii hostynnosti», Ekonomika, upravlinnia ta administruvannia, Zhytomyr, Vol. 1 (103), рр. 76–87, doi: 10.26642/jen-2023-1(103)-76-87.

Ding, D., Xu, L., Fang, H. et al. (2010), «The EDKB: an established knowledge base for endocrine disrupting chemicals», BMC Bioinformatics, Vol. 11, Suppl. 6, S5, doi: 10.1186/1471-2105-11-S6-S5.

Attina, T.M., Hauser, R., Sathyanarayana, S. et al. (2016), «Exposure to endocrine-disrupting chemicals in the USA: a population-based disease burden and cost analysis», The lancet. Diabetes & endocrinology, Vol. 4 (12), рр. 996–1003, doi: 10.1016/S2213-8587(16)30275-3.

Trasande, L., Shaffer, R.M., Sathyanarayana, S., COUNCIL ON ENVIRONMENTAL HEALTH et al. (2018), «Food Additives and Child Health», Pediatrics, Vol. 142 (2), e20181408, doi: 10.1542/peds.2018-1408.

Kahn, L.G., Philippat, C., Nakayama, S.F. et al. (2020), «Endocrine-disrupting chemicals: implications for human health», The lancet. Diabetes & endocrinology, Vol. 8 (8), рр. 703–718, doi: 10.1016/S2213-8587(20)30129-7.

Riabinina, A.P. and Chahaida, A.O. (2023), «Analiz nadkhodzhennia syntetychnykh rechovyn z kharchovymy produktamy v orhanizm liudyny», Tezy Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi on-line konferentsii zdobuvachiv vyshchoi osvity i molodykh uchenykh, prysviachenoi Dniu nauky, 15-19 travnia 2023 roku, Derzhavnyi universytet «Zhytomyrska politekhnika», Zhytomyr, р. 470, [Online], аvailable at: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2023/06/6-vplyv-innovatsiynykh.pdf

Sapozhnikova, Y., Taylor, R.B., Bedi, M. and Ng, C. (2023), «Assessing per-and polyfluoroalkyl substances in globally sourced food packaging», Chemosphere, Vol. 337, 139381, doi: 10.1016/j.chemosphere.2023.139381.

Song, Y., Hauser, R., Hu, F.B. et al. (2014), «Urinary concentrations of bisphenol A and phthalate metabolites and weight change: a prospective investigation in US women», International journal of obesity, Vol. 38 (12), рр. 1532–1537, doi: 10.1038/ijo.2014.63.

Bao, W., Liu, B., Rong, S. et al. (2020), «Association Between Bisphenol A Exposure and Risk of All-Cause and Cause-Specific Mortality in US Adults», JAMA network open, Vol. 3 (8), e2011620, doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.11620.

Hugo, E.R., Brandebourg, T.D., Woo, J.G. et al. (2008), «Bisphenol A at environmentally relevant doses inhibits adiponectin release from human adipose tissue explants and adipocytes», Environmental health perspectives, Vol. 116 (12), рр. 1642–1647, doi: 10.1289/ehp.11537.

Alonso-Magdalena, P., Laribi, O., Ropero, A.B. et al. (2005), «Low doses of bisphenol A and diethylstilbestrol impair Ca2+ signals in pancreatic alpha-cells through a nonclassical membrane estrogen receptor within intact islets of Langerhans», Environmental health perspectives, Vol. 113 (8), рр. 969–977.

Lind, P.M., Zethelius, B. and Lind, L. (2012), «Circulating levels of phthalate metabolites are associated with prevalent diabetes in the elderly», Diabetes care, Vol. 35 (7), рр. 1519–1524, doі: 10.2337/dc11-2396.

Zota, A.R., Calafat, A.M. and Woodruff, T.J. (2014), «Temporal trends in phthalate exposures: findings from the National Health and Nutrition Examination Survey, 2001-2010», Environ Health Perspect, Vol. 122 (3), рр. 235–241, doi: 10.1289/ehp.1306681.

Zhang, X., He, X., Pan, D. et al. (2024), «Effects of thermal exposure to disposable plastic tableware on human gut microbiota and metabolites: A quasi-experimental study», Journal of hazardous materials, Vol. 462, 132800, doi: 10.1016/j.jhazmat.2023.132800.

«Plastyk i zdorovia: prykhovana tsina plastyku», [Online], аvailable at: https://zerowaste.org.ua/2021/09/14/plastyk-i-zdorovya/

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-01

Як цитувати

Тарасюк , Г. М., Чагайда , А. О., & Прилипко, О. І. (2024). Дослідження міграції синтетичних речовин із пакувальних матеріалів у харчові продукти і воду: соціальний та управлінський аспекти. Економіка, управління та адміністрування, (2(108), 57–64. https://doi.org/10.26642/ema-2024-2(108)-57-64

Номер

Розділ

МЕНЕДЖМЕНТ