Тенденції зростання у навколишньому середовищі мікропластику та його вплив на споживачів послуг індустрії гостинності

Автор(и)

  • Андрій Олегович Чагайда Державний університет «Житомирська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-1826-9545
  • Галина Миколаївна Тарасюк Державний університет «Житомирська політехніка», Україна http://orcid.org/0000-0001-5112-102X

DOI:

https://doi.org/10.26642/ema-2023-1(103)-76-87

Ключові слова:

мікропластик; харчова продукція; споживання; навколишнє середовище; здоров’я людини; якість; сталий розвиток; переробка відходів

Анотація

У статті проведено аналіз впливу мікропластику на навколишнє середовище. Особлива увага належить дослідженням, які пов’язані з використанням пластикових уапаковок у харчовій індрустрії та сфері гостинності. Щоб повністю оцінити вплив нашої глобальної залежності від пластику на здоров’я, слід не лише враховувати кожен етап його життєвого циклу, але й усі можливі шляхи впливу різноманітних речовин, що використовуються та виділяються впродовж цього життєвого циклу. Проведено дослідження ставлення молоді до проблеми забруднення навколишнього середовища, а саме проведено анкетування 174 респондентів віком від 18 до 23 років (43,2 % – чоловіки, 56,8 % – жінки). Більшість респондентів не усвідомлює реальну величину проблеми, адже мікропластикове сміття ще залишається поза увагою соціальної реклами, яка популяризує вирішення глобальної проблеми забруднення, не акцентуючи увагу на негативних впливах для здоров’я людини. Всупереч факту споживання людьми великої кількості мікропластику, наразі важко сказати, як він впливає на наш організм. Багато досліджень проведено на недостатньо якісному рівні, тому не надають достовірної інформації. Інші ж дані є несистематизованими та не дають побачити повну картину проблеми. Обґрунтовано, що одним із правильних шляхів зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, на відміну від захоронення на спеціально відведених полігонах, є перероблення та повторне використання пластику. Така переробка полегшується при окремому збиранні відходів, що відбувається в Україні на данний час без відповідного законодавчого забезпечення та стимулюючих заходів.

Посилання

Ellen MacArthur Foundation (2017), The new plastics economy: Rethinking the future of plastics & Catalysing action, [Online], available at: http://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications

Eriksen, M., Lebreton, L.C., Carson, H.S. et al. (2014), «Plastic Pollution in the World's Oceans: More than 5 Trillion Plastic Pieces Weighing over 250,000 Tons Afloat at Sea», PloS one, Vol. 9 (12), [Online], available at: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0111913

PlasticsEurope (2017), Plastics – the facts 2017: an analysis of European plastics production, demand and waste data, Brussels, [Online], available at: https://plasticseurope.org/wp-content/uploads/2021/10/2017-Plastics-the-facts.pdf

Lusher, A., Hollman, P. and Mendoza-Hill, J. (2017), «Microplastics in fisheries and aquaculture: status of knowledge on their occurrence and implications for aquatic organisms and food safety», FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper, No. 615.

Yu, Q., Hu, X., Yang, B. et al. (2020), «Distribution, abundance and risks of microplastics in the environment», Chemosphere, No. 249, 126059, doi: 10.1016/j.chemosphere.2020.126059.

Carbery, M., O'Connor, W. and Palanisami, T. (2018), «Trophic transfer of microplastics and mixed contaminants in the marine food web and implications for human health», Environment international, Vol. 115, pp. 400–409, doi: 10.1016/j.envint.2018.03.007.

Kim, J.S., Lee, H.J., Kim, S.K. and Kim, H.J. (2018), «Global Pattern of Microplastics (MPs) in Commercial Food-Grade Salts: Sea Salt as an Indicator of Seawater MP Pollution», Environmental science & technology, Vol. 52 (21), pp. 12819–12828, doi: 10.1021/acs.est.8b04180.

Karami, A., Golieskardi, A., Keong Choo, C. et al. (2017), «The presence of microplastics in commercial salts from different countries», Scientific reports, Vol. 7, 46173. doi: 10.1038/srep46173.

Yaranal, N.A., Subbiah, S. and Mohanty, K. (2021), «Identification, extraction of microplastics from edible salts and its removal from contaminated seawater», Environmental Technology and Innovation, No. 21, 101253, doi: 10.1016/j.eti.2020.101253.

Lee, H., Kunz, A., Shim, W.J. and Walther, B.A. (2019), «Microplastic contamination of table salts from Taiwan, including a global review», Scientific reports, Vol. 9 (1), 10145, doi: 10.1038/s41598-019-46417-z.

FAO (2016), The State of World Fisheries and Aquaculture 2016 (SOFIA): Contributing to food security and nutrition for all, Food and Agriculture Organization, Rome.

Jamieson, A.J., Brooks, L.S.R., Reid, W.D.K. et al. (2019), «Microplastics and synthetic particles ingested by deep-sea amphipods in six of the deepest marine ecosystems on Earth», Royal Society Open Science, 6180667180667, doi: 10.1098/rsos.180667.

Smith, M., Love, D.C., Rochman, C.M. and Neff, R.A. (2018), «Microplastics in Seafood and the Implications for Human Health», Current environmental health reports. Vol. 5 (3), pp. 375–386, doi: 10.1007/s40572-018-0206-z.

Hantoro, I., Löhr, A.J., Van Belleghem, F. et al. (2019), «Microplastics in coastal areas and seafood: implications for food safety», Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, Vol. 36 (5), pp. 674–711, doi: 10.1080/19440049.2019.1585581.

Mercogliano, R., Avio, C.G., Regoli, F. et al. (2020), «Occurrence of Microplastics in Commercial Seafood under the Perspective of the Human Food Chain. A Review», Journal Agricultural and Food Chemistry, May 13, No. 68 (19), pp. 5296–5301, doi: 10.1021/acs.jafc.0c01209.

Plantish, [Online], available at: https://plantish.com/

Huerta, L.E., Mendoza, V.J., Ku, Q.V. et al. (2017), «Field evidence for transfer of plastic debris along a terrestrial food chain», Scientific reports, Vol. 7 (1), 14071, doi: 10.1038/s41598-017-14588-2.

Cox, K.D., Covernton, G.A., Davies, H.L. et al. (2019), «Human Consumption of Microplastics», Environmental science & technology, Vol. 53 (12), pp. 7068–7074, doi: 10.1021/acs.est.9b01517.

Wit, W.J. and Bigaud, N. (2019), No plastic in nature: assessing plastic ingestion from nature to people, [Online], available at: http://awsassets.panda.org/downloads/plastic_ingestion_press_singles.pdf

Horton, A.A., Walton, A., Spurgeon, D.J. et al. (2017), «Microplastics in freshwater and terrestrial environments: Evaluating the current understanding to identify the knowledge gaps and future research priorities», The Science of the total environment, No. 586, pp. 127–141, doi: 10.1016/j.scitotenv.2017.01.190.

He, D., Luo, Y., Lu, S. et al. (2018), «Microplastics in soils: Analytical methods, pollution characteristics and ecological risks», TrAC Trends in Analytical Chemistry, No. 109, pp. 163–172, doi: 10.1016/j.trac.2018.10.006.

WHO (2019), Microplastics in Drinking-Water, Switzerland, Geneva.

Kelkar, V.P., Rolsky, C.B., Pant, A. et al. (2019), «Chemical and physical changes of microplastics during sterilization by chlorination», Water research, No. 163, 114871, doi: 10.1016/j.watres.2019.114871.

Menéndez-Manjón, A., Martínez-Díez, R., Sol, D. et al. (2022), «Long-Term Occurrence and Fate of Microplastics in WWTPs: A Case Study in Southwest Europe», Applied Sciences, No. 12 (4), 2133, doi: 10.3390/app12042133.

Yaseen, A., Assad, I., Sofi, M.S. et al. (2022), «A global review of microplastics in wastewater treatment plants: Understanding their occurrence, fate and impact», Environmental research, No. 212 (Pt B), 113258, doi: 10.1016/j.envres.2022.113258.

Rolsky, C.B., Kelkar, V.P., Driver, E.M., and Halden, R.U. (2020), «Municipal sewage sludge as a source of microplastics in the environment», Current Opinion in Environmental Science & Health, No. 14, pp. 16–22, doi: 10.1016/j.coesh.2019.12.001.

Liu, H., Wang, Z., Nghiem, L.D. et al. (2021), «Solid-Embedded Microplastics from Sewage Sludge to Agricultural Soils: Detection, Occurrence, and Impacts», ACS ES&T Water, No. 1 (6), pp. 1322–1333, doi: 10.1021/acsestwater.0c00218.

Koutnik, V.S., Alkidim, S., Leonard, J. et al. (2021), «Unaccounted Microplastics in Wastewater Sludge: Where Do They Go?» ACS ES&T Water, No. 1 (5), pp. 1086–1097, doi: 10.1021/acsestwater.0c00267.

Zhang, B., Yang, X., Chen, L. et al. (2020), «Microplastics in soils: a review of possible sources, analytical methods and ecological impacts», Journal of Chemical Technology and Biotechnology, No. 95 (8), pp. 2052–2068, doi: 10.1002/jctb.6334.

Schymanski, D., Goldbeck, C., Humpf, H.U. and Fürst, P. (2018), «Analysis of microplastics in water by micro-Raman spectroscopy: Release of plastic particles from different packaging into mineral water», Water research, Vol. 129, pp. 154–162, doi: 10.1016/j.watres.2017.11.011.

Ivleva, N.P. (2021), «Chemical Analysis of Microplastics and Nanoplastics: Challenges, Advanced Methods, and Perspectives», Chemical reviews, No. 121 (19), pp. 11886–11936, doi: 10.1021/acs.chemrev.1c00178.

Oßmann, B.E., Sarau, G., Holtmannspötter, H. et al. (2018), «Small-sized microplastics and pigmented particles in bottled mineral water», Water research, Vol. 141, pp. 307–316, doi: 10.1016/j.watres.2018.05.027.

Welle, F. and Franz, R. (2018), «Microplastic in bottled natural mineral water – Literature review and considerations on exposure and risk assessment», Food Addit. Contam, Part A 35 (12), pp. 2482–2492, doi: 10.1080/19440049.2018.1543957.

Kosuth, M., Mason, S.A. and Wattenberg, E.V. (2018), «Anthropogenic contamination of tap water, beer, and sea salt», PloS one, No. 13 (4), doi: 10.1371/journal.pone.0194970.

Shruti, V.C., Pérez-Guevara, F., Elizalde-Martínez, I. and Kutralam-Muniasamy, G. (2020), «First study of its kind on the microplastic contamination of soft drinks, cold tea and energy drinks – Future research and environmental considerations», The Science of the total environment, No. 726, doi: 10.1016/j.scitotenv.2020.138580.

Weis, J.S. (2021), «Most Microplastics Come from Clothes», BioScience, Vol. 71, Issue 4, April, рр. 321, doi: 10.1093/biosci/biab015.

Brewer, A., Dror, I. and Berkowitz, B. (2021), «The Mobility of Plastic Nanoparticles in Aqueous and Soil Environments: A Critical Review», ACS EST Water, No. 1 (1), pp. 48–57, doi: 10.1021/acsestwater.0c00130.

Diaz-Basantes, M.F., Conesa, J.A. and Fullana, A. (2000), «Microplastics in Honey, Beer, Milk and Refreshments in Ecuador as Emerging Contaminants», Sustainability, Vol. 12 (14):5514, pp. 1–17, doi: 10.3390/su12145514.

Hernandez, L.M., Xu, E.G., Larsson, H.C.E. et al. (2019), «Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea», Environmental Science & Technology, No. 53 (21), pp. 12300–12310, doi: 10.1021/acs.est.9b02540.

Roosen, M., Mys, N., Kusenberg, M. et al. (2020), «Detailed Analysis of the Composition of Selected Plastic Packaging Waste Products and Its Implications for Mechanical and Thermochemical Recycling», Environmental science & technology, No. 54 (20), рр. 13282–13293, doi: 10.1021/acs.est.0c03371.

Trasande, L. (2022), «A global plastics treaty to protect endocrine health», The lancet. Diabetes & endocrinology, Vol. 10, Issue 9, September, рр. 616–618, doi: 10.1016/S2213-8587(22)00216-9.

Halden, R.U., Rolsky, C. and Khan, F.R. (2021), «Time: A Key Driver of Uncertainty When Assessing the Risk of Environmental Plastics to Human Health», Environmental Science & Technology, No. 55 (19), pp. 12766–12769, doi: 10.1021/acs.est.1c02580.

Miller, M.R., Raftis J.B., Langrish J.P. et al. (2017), «Inhaled Nanoparticles Accumulate at Sites of Vascular Disease», ACS Nano, No. 11 (5), рр. 4542–4552, doi: 10.1021/acsnano.6b08551.

Hu, M. and Palić, D. (2020), «Micro- and nano-plastics activation of oxidative and inflammatory adverse outcome pathways», Redox biology, No. 37, 101620, doi: 10.1016/j.redox.2020.101620.

Noventa, S., Boyles, M.S.P., Seifert, A. et al. (2021), «Paradigms to assess the human health risks of nano- and microplastics», Microplastics and Nanoplastics, No. 1 (9), doi: 10.1186/s43591-021-00011-1.

Wagner, S. and Reemtsma, T. (2019), «Things we know and don't know about nanoplastic in the environment», Nature nanotechnology, No. 14 (4), pp. 300–301, doi: 10.1038/s41565-019-0424-z.

Bouwmeester, H., Hollman, P.C. and Peters, R.J. (2015), «Potential Health Impact of Environmentally Released Micro- and Nanoplastics in the Human Food Production Chain: Experiences from Nanotoxicology», Environmental science & technology, No. 49 (15), pp. 8932–8947.

American Chemical Society (2020), «Micro- and nanoplastics detectable in human tissues», ScienceDaily, Retrieved August 16, [Online], available at: www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200817104325.htm

López de Las Hazas, M.C., Boughanem, H. and Dávalos, A. (2022), «Untoward Effects of Micro- and Nanoplastics: An Expert Review of Their Biological Impact and Epigenetic Effects», Advances in nutrition (Bethesda, Md.), No. 13 (4), pp. 1310–1323, doi: 10.1093/advances/nmab154.

Kahn, L.G., Philippat, C., Nakayama, S.F. et al. (2020), «Endocrine-disrupting chemicals: implications for human health», Lancet Diabetes Endocrinol, Aug. No. 8 (8), pp. 703–718, doi: 10.1016/S2213-8587(20)30129-7.

Xiong, Z., Zeng, Y., Zhou, J. et al. (2020), «Exposure to dibutyl phthalate impairs lipid metabolism and causes inflammation via disturbing microbiota-related gut-liver axis», Acta biochimica et biophysica Sinica, No. 52 (12), pp. 1382–1393, doi: 10.1093/abbs/gmaa128.

Trasande, L., Liu, B. and Bao, W. (2022), «Phthalates and attributable mortality: A population-based longitudinal cohort study and cost analysis», Environmental pollution (Barking, Essex : 1987), No. 292(Pt A), 118021, doi: 10.1016/j.envpol.2021.118021.

Gasperi, J., Wright, S.L., Dris, R. et al. (2018), «Microplastics in air: are we breathing it in?», Current Opinion in Environmental Science & Health, No. 1, pp. 1–5, doi: 10.1016/j.coesh.2017.10.002.

VRU (2021), Pro obmezhennja obigu plastykovyh paketiv na terytorii' Ukrai'ny, Zakon Ukrai'ny vid 01.06. No. 1489-IX, [Online], available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1489-20#Text

p plastic bag charge introduced in England, [Online], available at: https://www.gov.uk/government/news/10p-plastic-bag-charge-introduced-in-england

Lavelle-Hill, R., Goulding, J., Smith, G. et al. (2020), «Psychological and demographic predictors of plastic bag consumption in transaction data», Journal of Environmental Psychology, No. 72, 101473, doi: 10.1016/j.jenvp.2020.101473.

Commission Regulation (EU) No. 10/2011 of 14 January 2011 on plastic materials and articles intended to come into contact with food, [Online], available at: http://surl.li/ezjkc

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-03

Як цитувати

Чагайда, А. О., & Тарасюк, Г. М. (2023). Тенденції зростання у навколишньому середовищі мікропластику та його вплив на споживачів послуг індустрії гостинності. Економіка, управління та адміністрування, (1(103), 76–87. https://doi.org/10.26642/ema-2023-1(103)-76-87

Номер

Розділ

МЕНЕДЖМЕНТ