Перспективи впровадження технології енергетичних батончиків у закладах готельно-ресторанного господарства
DOI:
https://doi.org/10.26642/ema-2019-3(89)-57-65Ключові слова:
управління закладом готельно-ресторанного господарства, технологія виробництва енергетичних батончиків, рецептурний склад, безпечність харчових продуктівАнотація
Сучасний стиль життя людей значно прискорив зміну ринку харчових продуктів, основними вимогами до яких стає загальнодоступність, швидке отримання достатньої кількості енергії для відновлення фізичних сил та приведення в тонус мозкової діяльності. Для задоволення цих потреб запропоновано виробництво у готельно-ресторанних господарствах енергетичних батончиків, що мають високу біологічну цінність та гармонійні органолептичні показники.Пропонується використовувати як технологію з термічним обробленням рослинної сировини, так і без такого оброблення. За запропонованим рецептурним складом таких батончиків у закладах готельно-ресторанного господарства буде отримано цілком безпечний продукт харчування із більш збалансованим складом основних поживних речовин, значною кількістю мікроелементів, вітамінів і біологічно активних речовин антистресової та імуностимулюючої дії.
Посилання
Koshova, V.M. and Chernjak, I.O. (2011), «Energetychni napoi’ z novymy smakovymy dobavkamy», Harchova promyslovist’, № 10–11, pp. 46–49.
Artemova, E.N. (1999), Nauchnye osnovy penoobrazovanija i jemul’girovanija v tehnologii pishhevyh produktov s rastitel’nymi dobavkami, Diss. of D.t.n., spec. 05.18.16, Rossijskaja jekonomicheskaja akademija im. G.V. Plehanova, S.-Pb., 372 p.
Zgurs’kyj, A.V., Polishhuk, G.Je. and Krapyvnyc’ka, I.O. (2010–2011), «Pererozpodil pektynovyh rechovyn v ovochevij syrovyni pry vyrobnyctvi morozyva», Harchova promyslovist’, No. 10–11, pp. 50–55.
Pavljuk, R.Ju., Cherevko, A.I. and Ukrainec, A.I. (2003), Novye fitodobavki i ih ispol’zovanie v produktah pitanija, HGUPT, Har’kov, Kiev, 286 p.
Chung Hua Hsueh, Tsa (1993), «Vitamine Physiologie, Pathophisiologie, Therapie», Inhibitory effect of selenium on conplement activation and its clinical significance, No. 73, pр. 643–699.
Shatnjuk, L.N. and Spirichev, V.B. (1999), «Soki i napitki kak istochnik vitaminov v pitanii cheloveka», Voprosy pitanija, Vol. 68, No. 2, pp. 5–11.
www.nutraingredients.com (2015), «UK energy bar sales triple and set to rise», [Online], available at: https://www.nutraingredients.com/Article/2015/02/24/UK-energy-bar-sales-triple-and-set-to-rise?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright
www.businessinsider.com (2016), «An unusual type of protein snack is after the hearts and wallets of average Americans», [Online], available at: https://www.businessinsider.com/the-rise-of-the-meat-protein-bar-2016-4
«Proteinovye sneki iz mjasa zamenjat tradicionnye shokoladnye batonchiki», [Online], available at: https://rueconomics.ru/170852-proteinovye-sneki-iz-myasa-zamenyat-tradicionnye-shokoladnye-batonchiki
«Global’naja strategija VOZ v oblasti bezopasnosti pishhevyh produktov», [Online], available at: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42559/9241545747_rus.pdf?sequence=4
www.nestleusa.com (2015), «Nestlé USA Commits to Removing Artificial Flavors and FDA-Certified Colors from All Nestlé Chocolate Candy by the End of 2015», [Online], available at: https://www.nestleusa.com/media/pressreleases/nestl%C3%A9-usa-commits-to-removing-artificial-flavors-and-fda-certified-colors-from-all-nestl%C3%A9-chocolate-candy-by-the-end-of-20
www.theguardian.com (2015), «No artificial ingredients: what it takes to get synthetics out of Coke and Cheetos», [Online], available at: https://www.theguardian.com/sustainable-business/2015/jun/23/artificial-ingredients-synthetics-coke-cheetos-coca-cola-nestle-kraft-hershey
www.latimes.com (2015), «General Mills removing fake colors and flavors from cereals – will your kids care?», [Online], available at: https://www.latimes.com/food/dailydish/la-dd-general-mills-artificial-colors-flavors-cereals-20150622-story.html
www.wsj.com, «Mars to Phase Out Artificial Colors in M&M’s, Other Foods», [Online], available at: https://www.wsj.com/articles/mars-to-phase-out-artificial-colors-in-m-ms-other-foods-1454711099
«Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research A Historical Analysis of Internal Industry Documents», [Online], available at: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2548255
www.npr.org (2016), «50 Years Ago, Sugar Industry Quietly Paid Scientists To Point Blame At Fat», [Online], available at: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/09/13/493739074/50-years-ago-sugar-industry-quietly-paid-scientists-to-point-blame-at-fat
www.theguardian.com (2014), «Tesco bans sweets from checkouts in all stores», [Online], available at: https://www.theguardian.com/business/2014/may/22/tesco-bans-sweets-from-checkouts-all-stores
www.who.int, «Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases Report of the joint WHO/FAO expert consultation», [Online], available at: https://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/trs916/summary/en/
Vsemirnaja organizacija zdravoohranenija (2004), Global’naja strategija po pitaniju, fizicheskoj aktivnosti i zdorov’ju, Zheneva, 18 p.
www.vedomosti.ru (2017), «Krupnejshie kompanii vstupajut v bitvu za rynok «zdorovyh» snekov», [Online], available at: https://www.vedomosti.ru/business/articles/2017/01/30/675439-krupneishie-bitvu-zdorovih-snekov
www.hartman-group.com, «Millennial Consumers: A Barometer for the Future of Food Culture», [Online], available at: https://www.hartman-group.com/newsletters/920018184/millennial-consumers-a-barometer-for-the-future-of-food-culture
«Guidelines on food fortification with micronutrients», [Online], available at: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43412/9241594012_eng.pdf?sequence=1
Fulgoni, V.L., Keast, D.R., Bailey, R.L. and Dwyer, J. (2011), «Foods, Fortificants and Supplements: Where Do Americans Get Their Nutrients?», Journal of Nutrition, Vol. 141, No. 10, 1847 p.
Committee on Use of Dietary Reference Intakes in Nutrition Labeling, Food and Nutrition Board (2003), Dietary Reference Intakes: Guiding Principles for Nutrition Labeling and Fortification, The National Academies Press, Washington, DC, 74 р.
«Dolja batonchikov na natural’noj osnove uvelichilas’ v kategorii snjekov do 18 %», [Online], available at: https://trademaster.ua/news/17328
«SPORT & PITANIE: kak vygljadit vnutrennjaja kuhnja rynka sportivnogo pitanija v mire i Ukraine», [Online], available at: https://project.liga.net/projects/sports_nutrition/
Vinnickaja, V.V., Popova, E.I., Korshunov, A.Ju. and Komarov, S.S. (2013), Sposob proizvodstva fruktovyh batonchikov dlja funkcional’nogo pitanija s ovoshhnymi, zlakovymi i orehovymi dobavkami [Method for the production of fruit bars for functional nutrition with vegetable, cereal and nut additives], Rossijskaja Federacija, opubl. ot 27 sentjabrja, Pat. № 2493720, [Online], available at: http://www.freepatent.ru/patents/2493720
Tarasenko, N.A. and Arhipov, V.Ju. (2016), Kompozicija dlja proizvodstva fitnes-batonchikov [Composition for longer fitness-batonchikov production], Rossijskaja Federacija, opubl. ot 10 maja, Pat. № 2583083, [Online], available at: http://www.findpatent.ru/patent/258/2583083.html
Minaeva, M.A. (2015), Fruktovo-jagodnye sneki i sposoby ih proizvodstva [Fruit and berry snacks and methods for their production], Rossijskaja Federacija, opubl. ot 20 avgusta, Pat. № 2560950, [Online], available at: http://www.findpatent.ru/patent/256/2560950.html
Vojtjuk, M.K. (2012–2013), Sposib vyrobnyctva energetychnyh batonchykiv [Sposib vyrobnyctva energetychnyh batonchykiv] MPK A23G 3/00, Patent na vynahid, Ukrai’na, zajav. vid 24 veresnja, opubl. vid 11.03.13, Bjul. № 5, Pat. № 78251, № u 2012 11083.
Tarasjuk, G.M., Chagajda, A.O. and Milinchuk, O.V. (2019), «Upravlinnja tehnologichnymy procesamy vyrobnyctva energetychnyh batonchykiv z natural’noi’ syrovyny v zakladah gotel’no-restorannogo gospodarstva», Visnyk ZhDTU, Serija Ekonomichni nauky, No. 1 (87), pp. 150–155.
Komisija JeS, Verhovna Rada Ukrai’ny (2005), «Reglament Komisii’ JeS № 2073/2005 vid 15 lystopada 2005 roku shhodo mikrobiologichnyh kryterii’v dlja harchovyh produktiv», [Online], available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_a87
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Галина Миколаївна Тарасюк, Андрій Олегович Чагайда
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор, який подає матеріали до друку, зберігає за собою всі авторські права та надає відповідному виданню право першої публікації, дозволяючи розповсюджувати даний матеріал із зазначенням авторства та джерела первинної публікації, а також погоджується на розміщення її електронної версії на сайті Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського та на сайті журналу.