Управління ризиками у митній справі в умовах воєнного стану - Осіпчук , Дарина Сергіївна (Економіка, управління та адміністрування, 2024)
Стаття присвячена аналізу ризиків у митній справі в умовах воєнного стану. Нестабільність економічної, соціальної та політичної складових держави спричиняє активізацію здійснення незаконної діяльності, в тому числі і в митній справі, що визначає актуальність дослідження. Стаття аналізує сутність митного контролю, митного ризику та вплив недотримання митного законодавства. Розглядаються цілі та рівні системи управління ризиками, її значення для захисту національної безпеки та прискорення зовнішньої торгівлі. Описуються заходи для покращення митного контролю через автоматизовану систему управління ризиками (АСУР). Дослідження показує, що воєнний стан створює сприятливі умови для несанкціонованого ввезення та вивезення товарів, знижуючи ефективність митного контролю та спричиняючи фінансові втрати через руйнування інфраструктури і зменшення обсягів постачання товарів. Стаття аналізує основні ризики, що виникають у цей період, зокрема ризики контрабанди, зниження митних надходжень, недобросовісність працівників митниці, знищення товарів та пошкодження митної інфраструктури. З метою ефективного управління визначеними ризиками та мінімізації їх наслідків запропоновано наступні заходи: створення резервних митних постів та митниць, розширення їх пропускної здатності митних постів та митниць, посилення інформаційної безпеки, страхування вантажів, формування суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності фондів для покриття можливих втрат. Особлива увага приділяється цифровізації митних процедур, що допоможе знизити рівень корупції та покращити загальну ефективність митного контролю.