Порівняльний аналіз культури державної служби в Україні та Європейському Союзі

Автор(и)

  • Ярослав Володимирович Старущенко Міжрегіональна академія управління персоналом, Україна https://orcid.org/0009-0008-5164-5075

DOI:

https://doi.org/10.26642/ema-2023-2(104)-180-183

Ключові слова:

культура державної служби; професійна підготовка; взаємодія з громадськістю; реформування державної служби; корупція; етика державного службовця

Анотація

Автором досліджено, що на сьогоднішній день в нашій країні культура державної служби є важливим аспектом розвитку країни, який впливає на ефективність та якість державного управління. У зв’язку з цим, порівняльний аналіз культури державної служби в Україні та Європейському Союзі є актуальним завданням, яке дозволить визначити сильні та слабкі сторони державної служби в Україні та знайти шляхи для її подальшого розвитку. Підкреслено, що культура державної служби в Україні та Європейському Союзі відрізняється за багатьма параметрами, такими як система набору та зайнятості, організаційна структура, етика роботи державних службовців та система контролю за їх діяльністю. Наприклад, у Європейському Союзі державні службовці відбираються за конкурсним принципом на посаду з виконанням вимог щодо освіти, досвіду роботи та професійної підготовки. В Україні ж набір на посаду здійснюється за допомогою іспитів та конкурсів, але здебільшого відбираються кандидати зі своїми зв’язками влади, а не за їх професійними якостями. З’ясовано, що державна служба в Європейському Союзі дуже активно впроваджує новітні технології, що є однією з головних особливостей культури державної служби Європейського Союзу. Наприклад, інтернет-платформа EU Login надає можливість використовувати один ідентифікаційний ключ для доступу до різних веб-сайтів ЄС. Також в Європейській службі зовнішньої діяльності використовується електронна система, яка дозволяє керувати документами, зберігати їх у цифровому вигляді та розподіляти доступ до них між різними користувачами. Визначено, що порівняльний аналіз культури державної служби в Україні та Європейському Союзі показує різницю у підходах та практиках в роботі державних службовців. Європейський Союз вважає професійну підготовку та інновації в роботі державних службовців ключовими факторами для забезпечення ефективної державної служби та розвитку країни. Україна, зі свого боку, має потенціал для покращення культури державної служби, введення новітніх технологій та забезпечення цифрової безпеки, що дозволить підвищити ефективність державної служби та забезпечити розвиток країни.

Посилання

Bashtova, O., Yershov, I. and Lebid, M. (2018), Kultura derzhavnoi sluzhby v Ukraini: innovatsii ta perspektyvy rozvytku, p. 137.

Holovata, V., Reformuvannia derzhavnoi sluzhby v Ukraini v umovakh adaptatsii do standartiv Yevropeiskoho soiuzu, [Online], available at: https://lib.chmnu.edu.ua/pdf/ukrpolituk/3/35.pdf

Danylchenko, O.V. (2017), «Kultura derzhavnoi sluzhby v Ukraini: problemy formuvannia ta rozvytku», Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu, рр. 107–111.

Derzhavna sluzhba v Ukraini: perspektyvy reformuvannia ta rozvytku (2018), [Online], available at: http://www.dy.nayka.com.ua/pdf/4_2021/3.pdf

Ivanova, I.A. (2016), Yevropeiskyi dosvid formuvannia kultury derzhavnoi sluzhby: instytutsiini ta kulturolohichni aspekty, р. 250.

Podolchak, N.Yu. and Tsyhylyk, N.V. (2021), «Porivniannia fundamentalnykh zasad diialnosti derzhavnykh sluzhb Nimechchyny, Velykobrytanii ta Ukrainy», Vcheni zapysky Universytetu «KROK», No. 3 (63).

Prokopenkо, L.L. (ed.) (2022), «Aktualni problemy yevropeiskoi ta yevroatlantychnoi intehratsii Ukrainy», Materialy KhIKh nauk.-prakt. konf., 16 chervnia 2022 r., m. Dnipro, р. 151.

Syvyi, R.P. (2017), «Definitsiia derzhavnoi sluzhby v krainakh yevropeiskoho soiuzu», Derzhavne upravlinnia: udoskonalennia ta rozvytok, No. 4, [Online], available at: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=1070

Stepanova, O. (2019), Reformuvannia derzhavnoi sluzhby v Ukraini: dosiahnennia ta vyklyky, p. 56.

Chernysh, H.I. and Horpynchenko, O.I. (2019), Kultura derzhavnoi sluzhby v Ukraini ta za kordonom: dosvid ta perspektyvy, p. 404.

Список використаної літератури:

Баштова О. Культура державної служби в Україні: інновації та перспективи розвитку / О.Баштова, І. Єршов, М.Лебідь. – 2018. – С. 137.

Головата В. Реформування державної служби в Україні в умовах адаптації до стандартів Європейського союзу / В.Головата [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://lib.chmnu.edu.ua/pdf/ukrpolituk/3/35.pdf.

Данильченко О.В. Культура державної служби в Україні: проблеми формування та розвитку / О.В. Данильченко // Вісник Хмельницького національного університету. – 2017. – С. 107–111.

Державна служба в Україні: перспективи реформування та розвитку. – 2018 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.dy.nayka.com.ua/pdf/4_2021/3.pdf.

Іванова І.А. Європейський досвід формування культури державної служби: інституційні та культурологічні аспекти / І.А. Іванова. – 2016. – С. 250.

Подольчак Н.Ю. Порівняння фундаментальних засад діяльності державних служб Німеччини, Великобританії та України / Н.Ю. Подольчак, Н.В. Цигилик // Вчені записки Університету «КРОК». – 2021 –№ 3 (63).

Актуальні проблеми європейської та євроатлантичної інтеграції України : Матеріали ХІХ наук.-практ. конф. 16 червня 2022 р. / за ред. Л.Л. Прокопенка. – Дніпро, 2022. – С. 151.

Сивий Р.П. Дефініція державної служби в країнах європейського союзу / Р.П. Сивий // Державне управління: удосконалення та розвиток. – 2017. – № 4 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=1070.

Степанова О. Реформування державної служби в Україні: досягнення та виклики / О.Степанова. – 2019. – С. 56.

Черниш Г.І. Культура державної служби в Україні та за кордоном: досвід та перспективи / Г.І. Черниш, О.І. Горпинченко. – 2019. – С. 404.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-25

Як цитувати

Старущенко, Я. В. (2023). Порівняльний аналіз культури державної служби в Україні та Європейському Союзі. Економіка, управління та адміністрування, (2(104), 180–183. https://doi.org/10.26642/ema-2023-2(104)-180-183

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ