Методичний підхід до оцінювання якості продукції

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.26642/ema-2023-1(103)-64-69

Ключові слова:

якість продукції; підприємство; власні характеристики продукції; вимоги до продукції; методи визначення якості; методи оцінювання якості

Анотація

Поглиблення євроінтеграційних процесів зумовлює необхідність розроблення та запровадження у діяльність вітчизняних суб’єктів господарювання підходів і механізмів щодо підвищення їх конкурентоспроможності. Досвід успішних підприємств свідчить, що доцільним є впровадження в систему менеджменту суб’єктів господарювання підсистеми управління якістю. Реалізація цього завдання вимагає насамперед наявності відповідної теоретико-методичної бази, важливою складовою якої є питання визначення та оцінювання якості продукції. Результати вивчення наукових праць стосовно методичних підходів до оцінювання якості продукції свідчать про наявність досить широкого спектра позицій вчених, окремі серед яких потребують уточнення, інші – доповнення, а деякі – є дискусійними. Виходячи із сутності поняття «якість продукції», положень відповідних міжнародних та вітчизняних стандартів, результатів опрацювання позицій науковців, а також практичного досвіду, удосконалено методичний підхід до оцінювання якості продукції. Зокрема, включено до цієї процедури етап ідентифікації вимог до властивостей (власних характеристик) продукції, що забезпечує постійну актуалізацію останніх, а отже, дає змогу отримувати достовірні дані щодо фактично досягнутого рівня якості продукції. Крім того, методичний підхід побудовано на базі авторської розробки щодо кількісного визначення якості продукції, як зазначається у формулі 1, що забезпечує отримання точних і повних даних стосовно фактичного значення останньої, дає можливість виявляти причини та розробляти дієві заходи щодо поліпшення якості. Для оцінювання якості продукції запропоновано застосовувати не лише базові, а й цільові показники якості, що дає змогу визначати рівень результативності функціонування підприємства за цим критерієм. Вважаємо, що запропонований підхід забезпечить здійснення дієвого моніторингу, контролю та аналізування досягнутого рівня якості продукції, а отже, дасть змогу розробляти та запроваджувати у діяльність вітчизняних підприємств заходи щодо поліпшення якості, що сприятиме підвищенню їх конкурентоспроможності.

Посилання

Bezrodna, S.M. (2017), Upravlinnja jakistju, navchal'nyj posibnyk dlja studentiv ekonomichnyh special'nostej, PVKF «Tekhnodruk», Chernivci, 174 p.

Bilec'kyj, E.V., Janushkevych, D.A. and Shajhlislamov, Z.R. (2015), Upravlinnja jakistju produkcii' ta poslug, HTEI, H., 222 p.

Bondarenko, S.M. and Leus, A.Ju. (2017), «Ocinka rivnja jakosti produkcii' na pidpryjemstvi», Efektyvna ekonomika, No. 4, [Online], available at: http://surl.li/febrr

Bubela, T.Z., Stoljarchuk, P.G. and Pohodylo, Je.V. (2012), Metody ta zasoby vyznachennja pokaznykiv jakosti produkcii', navchal'nyj posibnyk, Vyd-vo Nacional'nogo universytetu «L'vivs'ka politehnika», L'viv, 292 p.

Grudcyna, Ju.V. (2017), «Jakist' ta metody i'i' ocinjuvannja», Ekonomika ta upravlinnja nacional'nym gospodarstvom, No. 1, pp. 30–34.

Derzhstandart Ukrai'ny (1995), DSTU 2925-94 Jakist' produkcii'. Ocinjuvannja jakosti. Terminy ta vyznachennja, K., 27 p.

DSTU ISO 9000:2015 Systemy upravlinnja jakistju. Osnovni polozhennja ta slovnyk terminiv (ISO 9000:2015, IDT), (2016), [Online], available at: https://khoda.gov.ua/image/catalog/files/%209000.pdf

DSTU ISO 9001:2015 Systemy upravlinnja jakistju. Vymogy (ISO 9001:2015, IDT) (2016), [Online], available at: https://khoda.gov.ua/image/catalog/files/%209001.pdf

Zhuryk, Ju. (2014), «Kryterii' jakosti produkcii' (tovariv, robit, poslug) u formati vidnosyn ekonomichnoi' konkurencii'», Jurydychna nauka, No. 6, pp. 65–70.

Kuc', V.R., Stoljarchuk, P.G. and Druzjuk, V.M. (2012), Kvalimetrija, navchal'nyj posibnyk, Vyd-vo Nacional'nogo universytetu «L'vivs'ka politehnika», L'viv, 256 p.

Lysa, O.V. and Andrushko, R.P. (2017), «Ocinka jakosti sil's'kogospodars'koi' produkcii'», [Online], available at: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2017/12/122.pdf

Lojko, D.P., Votchenikova, O.V. and Udovichenko, O.P. (2018), Upravlinnja jakistju, navch. posibnyk, Magnolija 2006, L'viv, 336 p.

Maljuk, O.S. and Saprykina, T.V. (2018), «Ocinka jakosti produkcii' promyslovogo pidpryjemstva», Ekonomika ta upravlinnja pidpryjemstvamy, No. 18, pp. 490–494.

Motalo, A., Stadnyk, B. and Motalo, V. (2017), «Analiz metodiv i vydiv vymirjuvan' u kvalimetrii'», Vymirjuval'na tehnika ta metrologija, No. 78, pp. 85–92.

Petrova, I.A., Petrov, S.O. and Krychkovs'ka, L.V. (2017), Zagal'ni metody vyznachennja jakosti ta bezpeky spozhyvchyh tovariv, navch.-prakt. posib., FOP Kramarenko Ju.M., Harkiv, 233 p.

Satyr, L.M., Zadorozhna, R.P. and Nepochatenko, A.V. (2021), «Analitychnyj kvalimetrychnyj pidhid do ocinky jakosti produkcii' jak instrument pryjnjattja efektyvnyh strategichnyh rishen'», Investycii': praktyka ta dosvid, No. 17, pp. 18–24.

Список використаної літератури:

Безродна С.М. Управління якістю : навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей / С.М. Безродна. – Чернівці : ПВКФ «Технодрук», 2017. – 174 с.

Білецький Е.В. Управління якістю продукції та послуг / Е.В. Білецький, Д.А. Янушкевич, З.Р. Шайхлісламов. – Х. : ХТЕІ, 2015. – 222 с.

Бондаренко С.М. Оцінка рівня якості продукції на підприємстві / С.М. Бондаренко, А.Ю. Леус // Ефективна економіка. – 2017. – № 4 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/febrr.

Бубела Т.З. Методи та засоби визначення показників якості продукції : навчальний посібник / Т.З. Бубела, П.Г. Столярчук, Є.В. Походило. – Львів : Вид-во Національного університету «Львівська політехніка», 2012. – 292 с.

Грудцина Ю.В. Якість та методи її оцінювання / Ю.В. Грудцина // Економіка та управління національним господарством. – 2017. – № 1. – С. 30–34.

ДСТУ 2925-94 Якість продукції. Оцінювання якості. Терміни та визначення. – К. : Держстандарт України, 1995. – 27 с.

ДСТУ ISO 9000:2015 Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів (ISO 9000:2015, IDT) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://khoda.gov.ua/image/catalog/files/%209000.pdf.

ДСТУ ISO 9001:2015 Системи управління якістю. Вимоги (ISO 9001:2015, IDT) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://khoda.gov.ua/image/catalog/files/%209001.pdf.

Журик Ю. Критерії якості продукції (товарів, робіт, послуг) у форматі відносин економічної конкуренції / Ю.Журик // Юридична наука. – 2014. – № 6. – С. 65–70.

Куць В.Р. Кваліметрія : навчальний посібник / В.Р. Куць, П.Г. Столярчук, В.М. Друзюк. – Львів : Вид-во Національного університету «Львівська політехніка», 2012. – 256 с.

Лиса О.В. Оцінка якості сільськогосподарської продукції / О.В. Лиса, Р.П. Андрушко [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2017/12/122.pdf.

Лойко Д.П. Управління якістю : навч. посібник / Д.П. Лойко, О.В. Вотченікова, О.П. Удовіченко. – Львів : Магнолія 2006, 2018. – 336 с.

Малюк О.С. Оцінка якості продукції промислового підприємства / О.С. Малюк, Т.В. Саприкіна // Економіка та управління підприємствами. – 2018. – № 18. – С. 490–494.

Мотало А. Аналіз методів і видів вимірювань у кваліметрії / А.Мотало, Б.Стадник, В.Мотало // Вимірювальна техніка та метрологія. – 2017. – № 78. – С. 85–92.

Петрова І.А. Загальні методи визначення якості та безпеки споживчих товарів : навч.-практ. посіб. // І.А. Петрова, С.О. Петров, Л.В. Кричковська. – Харків : ФОП Крамаренко Ю.М., 2017. – 233 с.

Сатир Л.М. Аналітичний кваліметричний підхід до оцінки якості продукції як інструмент прийняття ефективних стратегічних рішень / Л.М. Сатир, Р.П. Задорожна, А.В. Непочатенко // Інвестиції: практика та досвід. – 2021. – № 17. – С. 18–24.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-03

Як цитувати

Світлишин, І. І. (2023). Методичний підхід до оцінювання якості продукції. Економіка, управління та адміністрування, (1(103), 64–69. https://doi.org/10.26642/ema-2023-1(103)-64-69

Номер

Розділ

МЕНЕДЖМЕНТ