Актуальні питання бухгалтерського обліку незавершеного виробництва на пивоварних підприємствах

Автор(и)

  • Лариса Петрівна Гордієнко ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5338-4720

DOI:

https://doi.org/10.26642/ema-2021-2(96)-31-36

Ключові слова:

організація обліку; пивоварні підприємства; собівартість продукції; незавершене виробництво; витрати підприємства

Анотація

Незавершене виробництво є складовою оборотних активів, і необґрунтоване збільшення його обсягів призводить до вилучення з обігу коштів, недостатність яких відчуває більшість підприємств. Під час організації бухгалтерського обліку незавершеного виробництва на пивоварних підприємствах постає низка важливих питань, що потребуються вирішення. Однією із таких проблем, що стосується безпосередньо незавершеного виробництва на пивоварних підприємствах, є питання калькулювання та визначення собівартості незавершеного виробництва. Ця проблема обумовлена специфікою процесу та технології виробництва готової продукції і можливістю реалізації активів, що не пройшли всіх стадій технологічної обробки. Ще однією актуальною проблемою бухгалтерського обліку незавершеного виробництва на пивоварних підприємствах є документування. У теорії та на практиці облік незавершеного виробництва традиційно поділяється на оперативний і бухгалтерський, що має бути враховано під час формування облікової політики пивоварного підприємства. У зв’язку з цим актуальним є питання впорядкування інформації про стан незавершеного виробництва, для чого на підприємствах розробляють графіки документообігу, в основу яких покладено відбір документів, призначення відповідальних за їх складання осіб та строків подання документів. Дослідження проблем бухгалтерського обліку незавершеного виробництва пивоварних підприємств дає підстави стверджувати про системний характер таких проблем. Насамперед проблеми обумовлені складністю технологічного процесу виробництва пива та формуванням моделі технологічного процесу з метою її екстраполяції на економічну площину і розроблення моделі бухгалтерського обліку. Вирішення розглянутих проблем криється у формуванні цілісної, комплексної та всеохоплюючої інформаційної системи управління пивоварних підприємств в онлайн-режимі, в межах якої будуть реалізовані запропоновані пропозиції щодо вдосконалення калькулювання та оцінки незавершеного виробництва пивоварних підприємств.

Посилання

Baryshnikov, A. (2011), «Zapusk-vypusk», Upravlencheskii uchet i byudzhetirovanie, No. 44, pp. 18–24.

Bojchuk, A.A. (2004), «Oblik ta analiz vytrat na vyrobnyctvo (na prykladi pidpryjemstv pyvovarnoi' promyslovosti Ukrai'ny)», Abstract of Ph.D. dissertation, spec. 08.06.04, Derzh. akad. statystyky, obliku ta audytu Derzhkomstatu Ukrai'ny, K., 21 p.

Bukhgalterskii slovar' (1996), 2nd ed., dop., Finansy i statistika, M., 208 p.

Gadzevych, O.I., Sadovs'ka, I.B. and Chulkov, A.O. (2001), «Dejaki aspekty operatyvno-tehnichnogo obliku i kontrolju nezavershenogo vyrobnyctvo», Visnyk Kyi'vs'kogo nacional'nogo universytetu im. T.Shevchenka, Serija Ekonomika, Vydavnycho-poligrafichnyj centr «Kyi'vs'kyj universytet», K., Issue 53, 78 p.

Korec'kyj, M.H., Dacio, N.V. and Pel'tek, L.V. (2007), Upravlins'kyj oblik, navch. posibnyk, Centr uchbovoi' lit-ry, K., 296 p.

Korin'ko, M.D. (2007), Kontrol' ta analiz dijal'nosti sub’jektiv gospodarjuvannja v umovah i'i' dyversyfikacii': teorija, metodologija, dyversyfikacija, monografija, DP «Inform.-analit. agentstvo», K., 429 p.

Kosmynko, M.V. (2008), Dejaki aspekty organizacii' systemnogo (finansovogo, upravlins'kogo, podatkovogo) obliku nezavershenogo vyrobnyctva, zb. nauk. prac', Chernivci, Issue 4, pp. 242–252.

Kotljariv, Je. and Kornilova, V. (2008), «Nezavershene vyrobnyctvo: osoblyvosti ocinky ta obliku», Buhgalterija, No. 48 (827), pp. 53–59.

Lovins'ka, L.G. and Stefanjuk, I.B. (2006), Organizacija buhgalters'kogo obliku ta finansovogo kontrolju v umovah gospodarjuvannja v Ukrai'ni, NDFI, K., 240 p.

Matveeva, T.I. (1983), Uchet nezavershennogo proizvodstva, Finansy i statistika, M., 104 p.

Mel'nik, M.V., Panteleev, A.S. and Zvezdin, A.L. (2007), Reviziya i kontrol', uchebnik, in prof. Mel'nik, M.V. (ed.), KNORUS, M., 640 p.

Mishhenko, V. (2007), «Raz doshchechka, dva doshchechka – budet lesenka... abo oblik i inventaryzacija nezavershenogo vyrobnyctva», Konsul'tant buhgaltera, No. 28 (412).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-07

Як цитувати

Гордієнко, Л. П. (2021). Актуальні питання бухгалтерського обліку незавершеного виробництва на пивоварних підприємствах. Економіка, управління та адміністрування, (2(96), 31–36. https://doi.org/10.26642/ema-2021-2(96)-31-36

Номер

Розділ

ОБЛІК І ОПОДАТКУВАННЯ