Економіко-правові аспекти діяльності закладів громадського харчування Житомира на початку ХХ столітт

Автор(и)

  • Галина Миколаївна Тарасюк Державний університет «Житомирська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0001-5112-102X
  • Андрій Олегович Чагайда Державний університет «Житомирська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-1826-9545
  • Ольга Володимирівна Мілінчук Державний університет «Житомирська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-2561-0799

DOI:

https://doi.org/10.26642/ema-2021-1(95)-45-52

Ключові слова:

історія гостинності Житомира; трактирний заклад; трактирний збір; патент

Анотація

Фундамент сучасного міського господарства міста Житомира почав закладатися на рубежі ХІХ–ХХ ст. У цей період активно розвивалася промисловість, торгівля, фінансові установи, а також сфера гостинності. Економіко-правові аспекти діяльності тогочасних закладів громадського харчування регулювалися Положенням про трактирні заклади 1863 року, згідно з якими до трактирних закладів належали готелі, подвір’я, мебльовані квартири, кімнати, ресторації, кавові будинки, кафе-ресторани, харчевні, буфети, трактири, намети для відпочинку та інші заклади з правом «тримати стіл» і подавати напої. Відповідно до законодавчих актів для цих підприємств встановлювався трактирний збір, розмір якого визначався спеціальною комісією Міської думи. Аналіз архівних даних щодо видачі дозволів на відкриття трактирних закладів, а також патентів дозволив авторам у статті узагальнити перелік з 5 ресторанів, 25 трактирів третього розряду з продажем алкогольних напоїв, 9 буфетів, 5 ренських льохів, 6 льохів російських вин (розпивочних), 1 пивної лавки трактирного промислу, 67 пивних розпивочних лавок, які діяли у 1912 році в місті Житомирі.

На основі архівних довідок щодо сплати трактирного збору у 1913 році в статті було сформовано унікальні списки ресторанів і трактирів третього розряду; льохів, буфетів та пивних лавок трактирного типу; а також розпивочних пивних лавок із зазначенням їх власників та місць розташування в Житомирі. У статті проаналізовано розподіл трактирних закладів на групи (розряди) та порядок визначення трактирного збору для кожної із груп. Підкреслено роль ресторанів та інших закладів харчування в складі або поряд із закладами розміщення. Проілюстровано оригінальну довідку про сплату трактирного збору власником ресторану, розташованого у готелі «Франція». У висновках підкреслено, що з початком Першої світової війни кількість закладів трактирного промислу постійно зменшувалась, а встановлення радянської влади призвело до остаточного припинення діяльності приватних закладів громадського харчування.

Посилання

Rusavs'ka, V.A. (2014), «Do problemy stanovlennja zakladiv industrii' gostynnosti na vitchyznjanyh terenah: kul'turno-istorychnyj kontekst», Naukovi zapysky Ternopil's'kogo nacional'nogo pedagogichnogo universytetu imeni Volodymyra Gnatjuka, Serija Istorija. No. 1 (1), pp. 187–191.

Rusavs'ka, V.A. (2013), «Korchma jak zaklad ukrai'ns'koi' gostynnosti», Visnyk Nacional'noi' akademii' kerivnyh kadriv kul'tury i mystectv, No. 4, pp. 60–66.

Cheremisin, O.V. (2019), «Podatky ta zbory z mis'kogo naselennja Pivdnja Ukrai'ny v 1870–1917 rr», Vcheni zapysky Tavrijs'kogo nacional'nogo universytetu imeni V.I. Vernads'kogo, Serija Istorychni nauky, Vol. 30 (69), No. 3, pp. 82–92.

Tkachova, S.S. (2011), «Restorannyj biznes: osnovni etapy stanovlennja ta rozvytku», Ekonomichna strategija i perspektyvy rozvytku sfery torgivli ta poslug, No. 2, pp. 510–519.

Gumenjuk, A. (2019), «Rozvytok restorannoi' spravy ta systemy zakladiv gromads'kogo harchuvannja u mistah Pravoberezhnoi' Ukrai'ny vprodovzh 1861–1914 rr.», Naukovi praci Kam’janec'-Podil's'kogo nacional'nogo universytetu imeni Ivana Ogijenka, Serija Istorychni nauky, Vol. 29, pp.189–194.

Gorodovoe polozhenye (1871), Sankt-Peterburg, 101 p.

«Polozhenie o traktirnykh zavedeniyakh 4 iyulya 1861 g.» (1861), Polnoe sobranie zakonov Rossiiskoi imperii. Sobranie II, Vol. 36, No. 37198, pp. 70–78.

«Polozhenie o piteinom sbore 4 iyulya 1861 g.» (1861), Polnoe sobranie zakonov Rossiiskoi imperii. Sobranie II, Vol. 36, No. 37197, pp. 39–70.

«Gorodovoe polozhenie 11 iyunya 1892 g.» (1892), Polnoe sobranie zakonov Rossiiskoi imperii. Sobranie ІІІ, Vol. 12, No. 8708, pp. 430 –456.

«Polozhenie o traktirnom promysle» (1897), Polnoe sobranie zakonov Rossiiskoi imperii (PSZ-3). Sobranie ІІІ, SPb., Vol. 13, No. 9738, pp. 404–410.

Derzhavnyj arhiv Zhytomyrs'koi' oblasti (1913), Uvedomlenie v Zhitomirskuyu gorodskuyu upravu, F. 62, op. 2, spr. 148, p. 3.

Derzhavnyj arhiv Zhytomyrs'koi' oblasti (1913), Spisok traktirnykh zavedenii, bufetov i pivnykh lavok, na otkrytie kotorykh v 1913 godu upravleniem 1 okruga aktsiznykh sborov Volynskoi gub. vydany patenty, F. 62, op. 2, spr. 148, pp. 7–9.

Tarasjuk, H.M., Chagajda, A.O. and Milinchuk, O.V. (2020), «Stanovlennja gotel'nogo biznesu v Zhytomyri: istorychnyj aspekt», Ekonomika, upravlinnja ta administruvannja, No. 3 (93), pp. 42–49.

Derzhavnyj arhiv Zhytomyrs'koi' oblasti (1913), Spisok chastnykh piteinykh zavedenii, otkrytykh v 1-m okruge Volynskogo aktsiznogo upravleniya v gorode Zhitomire v 1913 godu, F. 62, op. 2, spr. 148, p. 14.

«Polozhenie o gosudarstvennom promyslovom naloge», Polnoe sobranie zakonov Rossiiskoi Imperii. Sobranie ІІІ, Vol. 19, No. 15601, pp. 210–220.

Derzhavnyj arhiv Zhytomyrs'koi' oblasti (1913), Protokol, F. 62, op. 2, spr. 148, р. 26.

Derzhavnyj arhiv Zhytomyrs'koi' oblasti, Rasklad 5700 rub. za soderzhanie zavedenii traktirnogo promysla s prodazhem krepkikh napitkov, F. 62, op. 2, spr. 148, рр. 20–21.

Derzhavnyj arhiv Zhytomyrs'koi' oblasti (1913), Spravka, F. 62, op. 2, spr. 149, р. 73.

Derzhavnyj arhiv Zhytomyrs'koi' oblasti (1913), Spravka, F. 62, op. 2, spr. 149, р. 214.

Derzhavnyj arhiv Zhytomyrs'koi' oblasti (1913), Zhaloba, F. 62, op. 2, spr. 149, р. 66.

Sobranie uzakonenii i rasporyazhenii pravitel'stva, izdavaemoe pri Pravitel'stvuyushchem Senate (1915), Petrograd, Otd. I, St. 2348.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-12

Як цитувати

Тарасюк , Г. М. ., Чагайда , А. О. ., & Мілінчук , О. В. . (2021). Економіко-правові аспекти діяльності закладів громадського харчування Житомира на початку ХХ столітт. Економіка, управління та адміністрування, (1(95), 45–52. https://doi.org/10.26642/ema-2021-1(95)-45-52

Номер

Розділ

ПІДПРИЄМНИЦТВО, ТОРГІВЛЯ ТА БІРЖОВА ДІЯЛЬНІСТЬ