Розвиток партнерських відносин держави та банківського сектору

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.26642/ema-2020-1(91)-96-98

Ключові слова:

держава, банківський сектор, державно-приватне партнерство, державне регулювання, партнерські відносини

Анотація

Зазначено, що сучасний світовий досвід показує важливість налагодження партнерських відносин держави та банківського сектору. У таких відносинах, в кінцевому рахунку, зацікавлені обидві сторони: для та банківського сектору - це шлях отримання від держави сприятливих умов ведення бізнесу та забезпечення гарантованого прибутку від участі у вигідних спільних проектах, а для держави партнерство з банківським сектором - це спосіб залучити приватний капітал до фінансування національнозначущих проектів і надати йому соціальної орієнтації. Розвиток нових принципів співпраці держави та банківського сектору проявляється в формуванні інституційних основ цих взаємин в рамках прийняття банками на себе соціальної відповідальності за результати своєї діяльності. При цьому банки не просто беруть участь у вирішенні проблем суспільства, а й отримують певні вигоди від цієї діяльності. Корпоративна соціальна відповідальність починає функціонувати як стійкий соціальний інститут, вона раціональна та ефективна, що відрізняє її від традиційної благодійності. Визначено, щоінституціональна основа, механізму партнерської взаємодії держави та банківського сектору включає в себе сукупність наступних взаємопов’язаних елементів: мета і завдання, які поставлені та вирішуються спільно державою та банківським сектором; сфера й області їх взаємних інтересів; форми та способи співпраці держави та банківського сектору; правомочності кожної зі сторін, тобто обумовлені ними права і обов'язки, пов'язані перш за все з поділом прав власності, які поставлені та вирішуються спільно основою їх взаємодій; взаємна відповідальність за дотримання встановлених правил гри та міра відповідальності за їх порушення з тих чи інших причин і довіру даних суб'єктів один до одного в контексті поставлених цілей та завдань партнерської взаємодії, тобто принципи партнерства.

Біографії авторів

L. M. Vasilieva, Дніпровський державний аграрно-економічний університет

Л.М. Васільєва

L. V. Serhienko, Державний університет "Житомирська політехніка"

Л.В. Сергієнко

Посилання

Brailovsky, I. (2014), «Purpose and content of public-private partnerships», Tekhnolohichnyj audyt ta rezervy vyrobnytstva, Vol. 1/5 (15), pp. 52–54.

Harbarinina, V. (2014), «The essence and principlesof public-private partnership implementation in Ukraine», Aktual'ni problemy derzhavnoho upravlinnia, No. 2, pp. 43–49.

Zaskalkin, A. (2015), «Directions for improving the organizational component of publicprivate partnership in Ukraine», Mizhnarodnyj naukovyj zhurnal, Vol. 7, pp. 7–12.

Kobicheva, O. (2009), «Problems and prospects of development of bank project financing in Ukraine», Rozvytok finansovykh metodiv derzhavnoho upravlinnia natsional'noiu ekonomikoiu, Vol. 10, pp. 26–31.

Panasenko, A.A. (2009), «Banking sector as a factor of economic growth and smoothing of financial fluctuations in crisis conditions», Finansovo-kredytna diyalʹnistʹ: problemy teoriyi ta praktyky, Vol. 2 (11), [Online], аvailable at :

http://www. nbuv.gov.ua/Portal/Soc_Gum/Fkd/2011_2/part1/3.pdf

Semenog, A.Yu. (2010), «Interaction of banking and real sectors of economy of Ukraine: main tendencies», Fynansy, uchet, banky, Vol. 16, [Online], аvailable at : http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Fub/2010 _16/20.pdf

Stetsiv, I.I. (2009), «The essence of conditionality and project finance in the current economic conditions», Finansy Ukrainy, Vol. 2 (11), [Online], аvailable at : http://www.nbuv.gov.ua/Portal/Soc_Gum/Fkd/2011_2/part1/3.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-16

Як цитувати

Vasilieva, L. M., & Serhienko, L. V. (2020). Розвиток партнерських відносин держави та банківського сектору. Економіка, управління та адміністрування, (1(91), 96–98. https://doi.org/10.26642/ema-2020-1(91)-96-98

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ